Orgle

V ižanski cerkvi naj bi bile orgle že leta 1788. Leta 1888, torej 100 let pozneje pa sta nove orgle postavila brata Ignacij in Ivan Zupan. Te orgle so bile leta 1925 obnovljene, ker so med prvo svetovno vojno pobrali pročeljne piščali. Orgle bratov Zupan so zdržale do leta 1994, ko so v Škofijski orglarski delavnici v Mariboru naredili nove. Spodaj si lahko preberete odlomek o novih orglah iz knjižice, ki jo je izdala Škofijska orglarska delavnica v Mariboru ob posvetitvi novih orgel.

 

NOVE ORGLE

Orgle v župnijski cerkvi sv. Martina na Igu so načrtovane po klasičnih in preizkušenih načelih z jasno razdelitvijo piščalij. Registri glavnega piščalka in pedala so postavljeni v obnovljeni Zupanovi orgelski omari, registri pozitiva so v novi omari na korni ograji. Zupanova omara je za 700 mm zožena, spodnji del je nov in višji od prvotnega. Kot pri številnih starih baročnih orglah sedi organist med glavnim piščaljem in piščaljem hrbtnega pozitiva. Igralnik je pomaknjen od glavne omare zaradi boljšega stika organista s pevci.
Zvok orgel prihaja od množice enotonskih piščali, ki sestavljajo posamezne registre in so uglašene na določeno višino. Glavno piščalje ima 660, hrbtni pozitiv 485 in pedal 120 piščali. Skupaj je torej 1265 piščali. Piščali se med seboj razlikujejo po obliki, tvarini in zvočnem značaju. Povezave med tipkami in ventili na sapnici, prek katerih dobijo piščali zrak, so mehanske, konstrukcijsko izvedene s prevesicami, kotniki in lesenimi letvicami. Zato pravimo, da imajo orgle mehansko igralno trakturo.
Na vsaki manualni klaviaturi je 56 tipk, tonski obseg je C - g3. Spodnje tipke so obložene s temnim trdim lesom (grenadil), na zgornjih je obloga bele barve (ivora). Vzporedno oblikovana pedalna klaviatura ima 30 stopalk v tonskem obsegu C - f1. Mehanska je tudi registrska traktura (povezava med registrskom gumbom na igralniku in pomično letvijo na sapnici), s pomočjo katere odpiramo in zapiramo registre. Za hitrejše in lažje registriranje je v orgle vgrajen zbiralnik, ki organistu omogoča hiter vklop oziroma izklop določenih registrov z nožnirni stopalkami. Zbiralnik omogoča vklop in izklop organa plena in jezičnikom na glavnem manualu in pedalu.
Stisnjeni zrak ustvarja električno gnani ventilator, ki je postavljen v protizvočni komori. Zrak prihaja v sapnice prek mehov in lesenih kanalov, delno tudi prek gibljivih cevi. Glavni meh je plavajoče izvedbe z utežmi na pokrovu, ki dajejo 90 mm VS pritiska. Z dodatnimi mehovi (regulatorji) je ta pritisk zmanjšan in meri na glavnem piščalju 70 mm, na pozitivu pa 60 mm VS.
Nove orgle v Župnijski cerkvi sv. Martina na Igu so 17. opus Škofijske orglarske delavnice iz Maribora. Izdelava orgel je v celoti slonela na domačem osebju. V delavnici gojimo načelo, da morajo biti naše orgle evropske, a hkrati slovenske, zato smo se pri intonaciji piščali ozirali tudi po slovenskem orglarskem izročilu, predvsern po Francu Goršiču.

Brane Košir, Škofijska orglarska delavnica v Mariboru